Sukututkimuksesta kiinnostuneiden syksy täynnä aarteita

Tänä syksynä Savonlinnassa on tarjolla peräti 12 sukututkimukseen liittyvää verkkokurssia. Aivan tutkimusharrastuksensa alussa olevat saavat hyvää opastusta sukututkimukseen SukuStartti -kurssilla, joka on syyskuun alussa. Heti sen jälkeen syyskuussa alkavat DNA-testit sukututkimuksen apuna peruskurssi ja Sukututkimuksen tekstitulkintoja ja lyhenteitä –kurssi.

DNA-testit sukututkimuksen apuna peruskurssille voi tulla sukututkimuksessa kokenutkin harrastaja, jolle DNA-testien käyttö tutkimuksessa on uutta. Jatkoksi tälle peruskurssille, tai jos DNA-testit sukututkimuksessa ovat muuten tuttuja, kannattaa tulla marraskuussa Mitä DNA-tulokset kertovat suvustamme? –kurssille. DNA:n merkitystä sukututkimuksessa valotetaan myös lokakuisella Isoisää etsimään -kurssilla, jossa esitellään keinoja puuttuvan sukulaisen löytämiseksi.

Syyskuussa pääsee tutustumaan kolmeen muuhunkin mielenkiintoiseen sukututkimuksen aihealueeseen. Sukututkimuksen tekstitulkintoja ja lyhenteitä –kurssi on oiva apu kaikille vanhoja tekstilähteitä tutkiville. Sukunimet sukututkimuksessa –kurssi puolestaan valottaa sukunimien historiaa ja sitä, mitä sukunimistä voi päätellä. Ja jos mielessä on oma nimenmuutos, tältä kurssilta saa eväitä myös muutoksen pohdintaan ja muutoshakemukseen. Viimeisenä syyskuussa pidetään Sukututkimustiedot kirjaksi –kurssi niille, joilla on jo runsaasti materiaalia koottuna. Kurssilla saa vinkkejä siihen, mitä asioita pitää ottaa huomioon valokuvien ja muiden henkilötietojen julkaisuissa. Samalla perehdytään myös kirjan tekemiseen liittyviin käytännön toimiin.

Erilaisiin sukututkimuksen lähteisiin ja niiden käyttöön tutustutaan loka-marraskuussa, jolloin voi osallistua Kartat ja karttojen asiakirjat sukututkimuksen rikastuttajana, Henkikirjojen käyttö sukututkimuksessa tai Arkistojen aarteet –kurssille. Tai vaikka kaikille näistä kursseista, jos haluaa apua monipuolisten lähteiden käyttöön.

Erityisinä aarteina sukututkimuskurssien syksyssä ovat tarjolla Ortodoksisukujen tutkimuksen perusteet ja Sotilaiden ja käsityöläisten sukututkimuksesta –kurssit. Ortodoksien kirkonkirjalähteisiin, metrikkakirjoihin ja rippikirjoihin, perehdytään lokakuussa, ja lokakuussa tutkitaan sotilaiden ja käsityöläisten sukunimien muodostumista ja muuttumista.

Kaikki sukututkimuskurssit, ja muutakin mielenkiintoista, löytyvät koulutuskalenterimme Kulttuuri & harrastukset -sivulta. Tutustu tarkemmin!