Savonlinnan historia –luentosarja ja ensimmäinen luento

Keväällä 2020 pidetään Savonlinnan Kulttuurikellarilla kolmiosainen, Savonlinnan historiaa käsittelevä luentosarja. Sen ovat yhdessä suunnitelleet Savonlinnan kesäyliopisto, Kansallismuseo / Olavinlinna, Savonlinnan maakuntamuseo ja Pyhän Olavin Kilta ry.

Sarjan ensimmäinen luento pidetään huomenna, tiistaina 11.2. kello 18-20. Silloin aineena on Pyhän Olavin kultti, josta luennon pitää FT Osmo Pekonen.

Norjan sankarikuningas Pyhä Olavi (n. 995 – 1030) vaikutti elämällään ja kuolemallaan paitsi Norjan myös koko Pohjolan kristillistämiseen. Kuningas kaatui 29.7.1030 Stiklestadissa, taistelussa pakanoita vastaan, minkä muistoksi on suomalaisessakin kalenterissa 29. heinäkuuta Olavin päivä. Koska tämä tapahtui 1000 vuotta Kristuksen ristinkuoleman jälkeen, nähtiin Olavin kuolemassa erityinen mystinen merkitys ja siihen yhdistettiin heti monenlaisia ihmeitä. Olavin hautapaikasta Nidarosista (eli Trondheimista) tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde. Olavin kuoleman 1000-vuotismuistojuhlan lähestyessä on Norjan valtio ryhtynyt elvyttämään hänen pyhiinvaellusreittejään Euroopan Neuvoston tuella. Suomen osalta on tietenkin Olavinlinna näin syntyneen kulttuurireitin tärkeä etappi.

Luentosarja jatkuu tiistaina 3.3., jolloin aiheena on Asutus, raja ja sota Saimaan alueella keskiajalla ja 1500-luvulla. Luennoija on professori Jukka Korpela.

Luentosarjan päättää dosentti Jyrki Paaskosken luento Savonlinnan venäläisestä historiasta tiistaina 7.4.2020.

Lippu luennolle maksaa 5€ – tervetuloa!

Kuva: Pyhä Olavi Överselön kirkon seinämaalauksessa.