Nauttiva ihminen – kevään Studia Generalia –luentosarja

Tänä keväänä Helsingin yliopiston Studia Generalia –luentosarja käsittelee nautintoa. Homo Fruens – Nauttiva ihminen –teemassa keskustellaan niin nautinnon olemuksesta ja sen fyysisistä vaikutuksista kuin nautinnon rajoista ja nautinnon rikollisuudestakin.

Luentoja on tiistaisin klo 17.00-19.00, ensimmäinen on 11.2. ja viides eli viimeinen luento on 10.3.2020. Luentoja voi katsoa myös kotona (lue lisää Helsingin yliopiston sivuilta), mutta kutsumme kaikkia nauttimaan luennoista isolta kankaalta,  kesäyliopiston luokassa osoitteessa Puistokatu 5. Osallistuminen ei maksa mitään.

Kevään Homo Fruens – Nauttiva ihminen –luennot ja luennoijat:

Nautinnosta addiktioon 11.2.
Tutkimusjohtaja Matilda Hellman: Nautinnon ja addiktioiden historiallinen suhde
Professori Pekka Sulkunen: Nautinnon mielikuvat ja addiktio
Professori Jari Lahti: Riippuvuuden monet kasvot ja hoidot

Sooma ja psyyke 18.2.
Dosentti Irma Järvelä: Musiikin kuuntelun ja soittamisen vaikutus geenien toimintaan
Tutkijatohtori Riitta Matilainen: Pelihimosta rahapeliriippuvuuteen: ongelmallinen rahapelaaminen ennen ja nyt

Rikollinen nautinto 25.2. (HUOM! Päivän toinen luento pidetään englanniksi)
Professori Kimmo Nuotio: Rangaistavaa nautintoa – milloin nautinnon tavoittelu voisi olla rikollista?
Yliopistonlehtori Alejandro J. Gómez del Moral: When Shopping is Sick: gender and social fears about consumption in 19th and 20th century Europe and the Americas.  (HUOM! Tämä luento pidetään englanniksi!)

Nautinnon tilat ja rajat 3.3.
Professori Laura Kolbe: Suklaat, leivokset ja muut urbaanit ilot – nautintojen ja ylellisyyden kulttuurihistoriaa
Yliopistotutkija Jukka Kortti: Vaurastumismaltista kulutushedonismiin – suomalaisen kuluttajakuvan muutos 1900-luvun jälkipuoliskolla

Liukkaalla pinnalla: kulutuksen mahdollisuus ja mahdottomuus 10.3.
Professori Thomas Wallgren: Ilmastovastuu ja kestävä nautinto
Yliopistonlehtori Simo Kyllönen: Mistä kuluttaja kantaa vastuuta? Yksilön valinnat ja vastuu rakenteista