Mestarikurssilta uusia sointivärejä omaan soittoon

Pianossa on tosi hieno ääni ja sillä pystyy soittamaan monipuolisesti erilaista musiikkia. Näin sanoo Arttu Ollikainen. -Piano on kuin pieni orkesteri, sillä voi tehdä melkein mitä vaan, jatkaa Lilli Theisen.

He olivat tänä kesänä Paavali Jumppasen mestarikurssilla Savonlinnan musiikkiakatemiassa. Floridassa asuva 9.-luokkalainen Theisen on soittanut pianoa seitsemän vuotta. Arttu Ollikainen opiskelee Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Hän aloitti pianon soittamisen viisivuotiaana.

Mestarikurssilla on pohdittu muun muassa ohjelmiston tyylillisiä kysymyksiä, suurempien kokonaisuuksien harjoittelemista, aktiivista ja kriittistä nuotinlukua, ilmaisuvoimaa sekä instrumentin monipuolista hallintaa.

Vuosikausia mestarikurssilla käynyt Theisen tulee aina uudelleen, koska yhden viikon aikana saa paljon aikaan. Intensiivikurssilla soitetaan lyhyessä ajassa paljon, ja joka päivä harjoiteltavaksi ja soitettavaksi voi tulla monia kappaleita. Loppukonsertti antaa rytmiä ja tavoitteellisuutta tekemiseen. -On tosi inspiroivaa, kun saa kuulla muitakin soittajia. Paavali on mestarillinen opettaja, jolta saa ideoita ja hyvää opetusta. Hän ei lannista vaan saattaa sanoa, että hyvä, mutta tällä tavalla saat vielä paremmaksi.

Ollikainen toteaa, että hyvä opettaja antaa tilaa oppilaan omille ajatuksille ja tulkinnalle. Hän on varsinkin tällä kurssilla yrittänyt löytää enemmän sointivärejä omaan soittoonsa. -Tuo vaihtelua ja uusia näkökulmia, että mestarikurssilla on eri opettaja kuin arjessa muuten, sanoo Ollikainen.

Theisen ja Ollikainen kannustavat aloittelijoitakin mestarikurssille. -On kiva, että on eri-ikäisiä ja eritasoisia soittajia, sanoo Ollikainen. Hän on käynyt aika monella muullakin kurssilla. -Paavali on hyvä opettaja ja pianisti. Lisäksi täällä on oopperajuhlat samaan aikaan, mikä on tosi tärkeää.

Teksti ja kuva Eeva Mikkonen

Lilli Theisen tulee Savonlinnaan mestarikursseille aina vaan uudestaan. – Aloittelijankin kannattaa uskaltautua mestarikurssille, hän kannustaa..