Maastamuuttajia, maahanmuuttajia, pakolaisia, pakkoluovutettuja, evakuoituja – suomalaisia ihmiskohtaloita 1600-luvulta 1900-luvulle

Savonlinnan kesäyliopiston, Museoviraston Olavinlinnan-yksikön, Savonlinnan maakuntamuseon ja Pyhän Olavin Kilta ry:n historialuentosarja 2020-2021 kertoo omasta tahdostaan tai pakotettuina muuttaneiden suomalaisten tarinaa. Talven aikana on kuusi luentoa, jotka valottavat myös vähemmän tunnettuja massamuuttoja ja vaiettuja syitä pakkosiirtojen takana. Niiden taustalla olivat suuret poliittiset ja yhteiskunnalliset muutokset sekä ennen muuta sodat, joiden pyörteisiin tavalliset ihmiset joutuivat omasta tahdostaan riippumatta.

Tavoitteena on tarjota kuulijoille korkeatasoinen ja viimeisimpään tutkimustietoon perustuva luentosarja, jonka esitelmöitsijät ovat maamme eturivin tutkijoita. Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, pääsymaksu 5 € maksetaan paikan päällä käteisellä. Syksyn luennot järjestetään Savonlinnan Musiikkiopiston Melartin salissa, Sotilaspojankatu 1. Kevään luentojen paikka selviää myöhemmin.

1.9.2020 klo 18-20 Ortodoksikarjalaisten ja inkerikkojen joukkomuutto Venäjälle 1600 luvulla. Dosentti Antti Kujala Helsingin yliopistosta esittelee Käkisalmen läänin ortodoksikarjalaisten ja Inkerin suomalaisten ortodoksien eli inkerikkojen Venäjälle suuntautuneen suuren muuttoliikkeen taustatekijöitä ja syitä.

6.10. 2020 klo 18-20 Metsäsuomalaiset Ruotsissa, Norjassa ja Pohjois-Amerikassa. Väitöskirjatutkija, FM Reetta Karhunkorva Itä-Suomen yliopistosta kertoo Metsäsuomalaisten vaiheista eri maissa. Karhunkorva pohtii muuttoliikkeen motiiveja ja kysyy, miksi savolaissiirtolaiset päätyivät lopulta uudisasukkaiksi Pohjois-Amerikan Delawareen asti.

3.11.2020 klo 18-20 Isonvihan (1713–1721) ihmisluovutukset. Dosentti Teemu Keskisarja Helsingin yliopistosta kertoo Isonvihan ihmisluovutuksista eli venäläisten Pietariin ja kauemmaksikin Venäjälle pakkotyöhön viemistä suomalaisista ja heidän kohtaloistaan.

2.2.2021 klo 18-20 Stalinin suomalaisuhrit. FT Aleksi Mainio Helsingin yliopistosta kertoo Stalinin puhdistuksissa 1930-luvulla surmatuista suomalaisista. Aihe on ollut laajasti esillä mediassa, ja tutkimushankkeita on käynnistymässä.

2.3.2021 klo 18-20 Suomalaisten saksalaisille tekemät ihmisluovutukset. FT Ida Suolahti Helsingin yliopistosta kertoo kevätkauden toisessa esitelmässä, millaisia ihmisluovutuksia suomalaisten ja saksalaisten välillä tapahtui jatkosodan aikana 1941–1944.

6.4.2021 klo 18-20 Evakot. Luentosarjan päättää FT Heikki Kupiaisen esitelmä talvi- ja jatkosodan evakoista, heidän asuttamisestaan ja sopeutumisestaan uusiin olosuhteisiin sodan jälkeen.

Kaikki luentosarjan luennot löytyvät kotisivuiltamme koulutuskalenterin luennot-sivulta.

Luennoilla huolehdimme, että luentotilassa on mahdollista pitää riittävä etäisyys toisiin, ja että käsihygieniasta huolehtiminen onnistuu joko vesipisteellä tai käsidesiä käyttämällä. Luennoille ei saa osallistua sairaana tai korona-virustartunnalle tyypillisten oireiden ilmaantuessa.