Etusivu > Courses > Sukunimet sukututkimuksessa – VERKKOKURSSI

Sukunimet sukututkimuksessa - VERKKOKURSSI

Ilmoittaudu koulutukseen »
Nimi
Sukunimet sukututkimuksessa - VERKKOKURSSI
Kuvaus

Oletko kiinnostunut oman sukunimesi historiasta?

Aika
17.9.2020 - 1.10.2020
Kesto
3 iltaa
Paikka
Verkkokurssi
Verkkokoulutus
Sisältö
Webinaarit torstaisin 17.9.-1.10.2020 klo 17:30-19:00

Miten pysyviä sukunimet ovat olleet, miten ne periytyivät ennen ja miten nyt? Mitä tarkoittaa sukunimen suoja ja miten se on muuttunut? Miten sukunimien kirjavia kirjoitusasuja tulisi tulkita? Verkkokurssilla yhden illan, to 24.9., pitää yksi Suomen johtavista nimistöntutkijoista, FT Sirkka Paikkala.

Sukunimet heijastavat sitä aikaa ja yhteiskuntaa, jossa ihmiset elävät. Suomalainen sukunimistö sisältää eriaikaisia kerrostumia, joista voi edelleen tunnistaa niin sääty-yhteiskunnan aikaiset nimityypit, kansallisen heräämisen ja murroskauden vaikutukset kuin kansainväliset virtaukset. Talonpoikainen sukunimistö on oma lukunsa: itä- ja länsisuomalaiset sukunimet kuuluvat synnyltään ja iältään eri systeemeihin, minkä vuoksi sukututkimuksen tekeminen eroaa eri alueilla. Nimet ja niiden kirjoitusasutkaan eivät ole aina sama asia.

Tässä webinaarissa saat esimerkkejä oman suvun tutkimiseen ja mahdolliseen nimenmuutoshakemukseen. Kurssin mukana tulee kattava lista internetosoitteista, joiden avulla voit tehdä sukututkimusta. Opiskelijat saavat lisäksi Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen jäsentunnukset, joiden avulla sukututkimuksen tekeminen helpottuu huomattavasti. Webinaarissa tutustumme aiempien nimenmuutosten löytämiseen mm. digikuvattujen sanomalehtien avulla. Perehdymme myös Digi- ja väestötietoviraston nimistösivuihin, Hiski-tietokannan ja Familysearchin hyödyntämiseen. Käymme esimerkkien avulla läpi myös kirkonkirjoissa ennen vuoden 1920 sukunimilakia esiintyneitä sukunimien erilaisia kirjaamistapoja.
Yhteistyössä
Sirkka Paikkala, dosentti (Helsingin ja Turun yliopistot), nimistöntutkija, oikeusministeriön nimilautakunnan jäsen
Ritva Sampio, sukututkimusopettaja, johtaja, Suomen Sukututkimustoimisto Oy
Koulutus järjestetään yhteistyössä SnellmanEDUn kanssa.
Yhteyshenkilö
Suunnittelija Erja Tynkkynen, erja.tynkkynen@savonlinna.net, +358 44 7730 997
Lisätiedot
Voit osallistua koulutukseen tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tarvitset toimivan nettiyhteyden ja tietokoneen peruskäyttötaidot. Saat sähköpostiisi osallistumislinkin ennen koulutuksen alkua.
Koulutuksen aikana on kommentointimahdollisuus chatissa, ja koulutuksen jälkeen saat tallenteet käyttöösi.
Henkilökunta auttaa sinua koulutuksen aikana teknisissä asioissa.
Hinta ja maksutiedot
65€/osallistuja
Ilmoittautuminen avoinna
25.7.2019 - 9.9.2020
Ilmoittaudu koulutukseen »
Tulostettava versio