Etusivu > Courses > Kartat ja karttojen asiakirjat sukututkimuksen rikastuttajana – VERKKOKURSSI

Kartat ja karttojen asiakirjat sukututkimuksen rikastuttajana - VERKKOKURSSI

Ilmoittaudu koulutukseen »
Nimi
Kartat ja karttojen asiakirjat sukututkimuksen rikastuttajana - VERKKOKURSSI
Kuvaus

Oletko tehnyt jo sukututkimusta ja haluaisit löytää suvun asuinpaikoista lisätietoja? Nykyään internetissä on jo paljon digikuvattuja karttoja kaupungeista ja maaseudulta. Jos sukusi on ollut talollisia, torppareita tai kaupunkilaisia, kartoista saattaa löytyä tarkka asuinpaikka, myös Luovutetun alueen karttoja on internetissä paljon. Kurssilla saat myös ohjeita mitä kautta voit tilata kartan jos sitä ei ole digikuvattuna internetissä.

HUOM: Jos ilmoittaudut tähän koulutukseen 14.1.2021 mennessä, saat lisäksi veloituksetta bonuswebinaarin ”Vanhat käsialat sukututkijoiden haasteena” 28.4.2021.

Aika
17.2.2021 - 3.3.2021
Kesto
3 iltaa
Paikka
Verkkokurssi
Verkkokoulutus
Sisältö

Webinaarit keskiviikkoisin 17.2.-3.3.2021 klo 17.30-19.00


Ritva Sampion webinaarit: 17.2. ja 3.3.2021
Verkkokurssilla tutustumme myös karttoihin liittyviin asiakirjoihin. Niistä voi löytää tietoa milloin suvun tilalla on tehty halkominen ja lohkominen, mikä palsta on isojaon myötä kuulunut tilaan ja mistä löydän tiedon milloin kiinteistöön on saatu kiinnekirja? Vanhoissa asiakirjoissa on usein myös kauniita puumerkkejä, joita on mukava liittää oman sukututkimukseen. Kaupungissa asuneista suvun jäsenistä voi löytää myös tarkan osoitteen tai korttelin ja joissakin vanhoissa kaupunkikartoissa on jopa asukkaiden nimiluettelot. Perehdymme webinaarissa myös tekijänoikeusasioihin. Milloin voi laittaa kartan omaan sukututkimusjulkaisuun vapaasti ja milloin pitää ottaa huomioon tekijänoikeudet?

Heikki Rantatuvan webinaari 24.2.202
Historialliset kartat sukututkimuksen lähteinä Kartta-aineisto ei ole suoranaisesti ensisijainen sukututkijan lähdeaineisto, mutta se auttaa monella tapaa ymmärtämään ja sijoittamaan sukututkijan normaalisti käyttämän kirkonkirja-, henkikirja- ym. henkilöaineistot. Sekä vanhemmat että uudemmat kartat aina nykyhetkeen saakka selittävät maantieteelliset yhteydet, asutuksen sijoittumisen, kylämuodon ja tätä kautta muodostuneet sosiaaliset verkostot. Vanhimmissa 1600- ja 1700-luvun kartoissa on myös suoranaisesti sukututkimukseen liittyviä tietoja, esim. kuka tai ketkä olivat perustaneet talon, perustamisaika päivän tarkkuudella, millaiset olosuhteet maanmittarin katsannon mukaan uudistilalla oli menestyä, ja muuta tilan elinkelpoisuuteen liittyvää tietoa. Kaikkiaan näitä vanhimpia 1600-luvun ja 1700-luvun alkupuolen karttoja on yhteensä noin 3400 kappaletta ympäri Suomea. Luennossa käsitellään eri aikakausien karttoja 1500-luvulta 1900-luvulle. Pääpaino on 1600- ja 1700-luvun maakirjakartoissa, sukututkijan näkökulmasta antoisimmassa aineistossa. Kun Savon alueella maanmittari Lorentz Röös laati 1640-luvulla noin 300 karttaa, on tämä aineisto erityisen tarkastelun kohteena, mutta vastaavia maakunnallisia kartoituksia on muistakin maakunnista. Runsain esimerkein ja yksityiskohtia painottamalla esitellään luennossa karttojen värikästä maailmaa. Kartat ovat paitsi korvaamattomia tietolähteitä myös esteettisesti antoisa kokemus.

Yhteistyössä
Ritva Sampio, ammattisukututkija, sukututkimusopettaja, Suomen Sukututkimustoimisto Oy
Dosentti Heikki Rantatupa, yksi Suomen johtavista historiallisten karttojen tutkijoista.
Koulutus järjestetään yhteistyössä SnellmanEDUn kanssa.
Yhteyshenkilö
Suunnittelija Ulla Peräkorpi, ulla.perakorpi@savonlinnankesayliopisto.fi, +358 44 7730 999
Lisätiedot
Voit osallistua koulutukseen tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tarvitset toimivan nettiyhteyden ja tietokoneen peruskäyttötaidot. Saat sähköpostiisi osallistumislinkin ennen koulutuksen alkua. Koulutuksen aikana on kommentointimahdollisuus chatissa, ja koulutuksen jälkeen saat tallenteet käyttöösi. Henkilökunta auttaa sinua koulutuksen aikana teknisissä asioissa.
Hinta ja maksutiedot
65€/osallistuja
Ilmoittautuminen avoinna
7.12.2020 - 9.2.2021
Ilmoittaudu koulutukseen »
Tulostettava versio