Opas pääsee kertomaan kotipaikkakunnastaan

Matkailuoppaan peruskurssi alkaa lokakuussa

Matkailuoppaana pääsee kertomaan paikallisille ja matkailijoille omasta kotipaikkakunnastaan ja koko Savonlinnan seudusta. Työ antaa paljon myös oppaalle itselleen.

Näin sanovat auktorisoidut oppaat Sirpa Kemppinen ja Savonlinnan oppaat ry:n puheenjohtaja Susanna Peura.

He kävivät viitisen vuotta sitten Matkailuoppaan peruskurssin.

Kemppinen toimii lokakuussa Savonlinnan kesäyliopistossa alkavan kurssin yhteyshenkilönä.

-Lähdin aikanaan kurssille, koska paikallishistoria, alueen tapahtumat ja matkailu kiinnostavat. Halusin uudenlaisen harrastuksen ja uusia tuttavuuksia. En ole päivääkään katunut, hän kertoo.

Peura oli jo aiemmin tehnyt opastuksia Olavinlinnassa ja ollut töissä Riihisaaressa. Hän vetää kaupunki- ja muita opastuksia lähinnä saksaksi.

-Halusin syventää tietämystäni seudusta ja päästä opastamaan kaupungille. Oppaan työ täydentää omaa työtäni käännöstoimistoyrittäjänä. Tapaamiset ja tutustumiskäynnit tutustuttavat seutuun ja luovat verkostoja. Kiinnostus omaa kotikaupunkia kohtaan on lisääntynyt ja tuntuu, että tiedonjano on loppumaton.

Oppaan työn monipuolisuus on yllättänyt molemmat. Vanhan raja- ja oopperakaupungin mielenkiintoinen historia on ehtymätön kaivo, josta ammentaa.

-Edistämme Savonlinnan alueen matkailua tarjoamalla opaspalveluita, sanoo Kemppinen.

Opas voi tehdä esimerkiksi kaupunkikierroksia ryhmän kanssa bussilla, vanhan kaupungin kävelykierroksia tai ryhmille räätälöityjä teemakierroksia. Elävöitetyillä kierroksilla oppaat ovat pukeutuneet kyseisen aikakauden mukaisesti.

Oppaat tekevät myös esityksiä yhdistyksen varoja kartuttaakseen. Parina vuonna on autettu seudun matkailuyritysten kesätyöntekijöitä paikallistietämyksessä. Toukokuussa tehdään koululaisryhmien opastuksia.

-Teemme myös yhteistyötä Linnalan Opiston ja Pyhän Olavin Killan kanssa esimerkiksi suosituilla Kurkistuksia kotiseutuun -bussiretkillä.

Savonlinnan kesäyliopistossa alkaa lokakuussa Matkailuoppaan peruskurssi. Susanna Peura ja Sirpa Kemppinen kannustavat paikallishistoriasta ja nykymenosta kiinnostuneita henkilöitä kurssille mukaan laitakaupunkia ja naapurikuntia myöten.

Uusia oppaita kaivataan Savonlinnaan. Osallistujia toivotaan myös Punkaharjulta ja Kerimäeltä sekä ympäristökunnista. Paikallista elämänmenoa ja historiaa tuntevia kannustetaankin mukaan peruskurssille.

-Saisimme opastarjontaa muualtakin kuin keskustasta, sanoo Peura.

Myös sellaiset oppaat, joita kiinnostaa jokin erikoisaihe, monipuolistaisivat tarjontaa.

Opastuksia tehdään suomeksi, saksaksi, englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi ja japaniksi. Vahvistusta tarvittaisiin erityisesti ruotsin-, ranskan- ja englannin- sekä kiinankieliseen tarjontaan.

Matkailuoppaan peruskurssilta saa kotiin viemisiksi aimo annoksen historiatietämystä ja päivitystä nykyisistä matkailutoimijoista sekä käytännön harjoitusten kautta hankittuja opastuksen perusvalmiuksia.

Laivaliikenteen, Olavinlinnan, oopperajuhlien ja Olavin kylpylaitoksen merkitystä ei voi Sirpa Kemppisen (oik.) mukaan Savonlinnan opastuksessa sivuuttaa. Myös Kirkkoniemellä on mielenkiintoinen historia. Susanna Peuran mielikohteita on tervahöyry Mikko.

Kurssille voi tulla tutustuakseen uuteen kotipaikkakuntaansa tai harrastuksen vuoksi syventääkseen tietämystään historiasta. Kaikkien ei tarvitse antaa näyttöä Suomen Opasliiton myöntämää auktorisointia varten eikä toimia oppaina.

Kurssin käyneet voivat liittyä opasyhdistykseen. Sillä on 33 jäsentä, joista 19 on auktorisoituja oppaita.

-Tämä vie kyllä helposti mukanaan, varoittavat Peura ja Kemppinen hymyillen.

Oppaan pitää tykätä ihmisistä, olla asiakaspalveluhenkinen ja sopeutuvainen.

Olemassa oleva materiaali on uuden oppaan käytössä jalostettavaksi omannäköiseksi.

-Esiintymistaitoonkaan ei kukaan kompastu, esiintymään oppii harjoittelemalla. Tämä on iloista puuhaa, sanoo Kemppinen.

-Mukaan pääsee helposti ja autamme alkuun. Uudet oppaat voivat päästää luovuuden valloilleen seudun matkailun rikastuttamisessa, kannustaa Peura. 

Linkki kurssi-ilmoittautumiseen.

Eeva Mikkonen